zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2414]

Kurczak w sosie sojowo-grzybowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Kurczak z mocno sojowo-grzybowym smakiem.

Kurczak w sosie sojowo-grzybowym

Składniki:

Kurczak w sosie sojowo-grzybowym

 

  • 1 kurczak
  • 6 łyżek sosu sojowo-grzybowego
  • mąka do obtaczania kurczaka
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml śmietany słodkiej 18%
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie sojowo-grzybowym
Kurczaka sprawić, umyć i skropić sosem sojowo-grzybowym i odstawić na 2-3 godziny. Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Zalać wodą i dusić do miękkości. Popieprzyć i w razie potrzeby dosolić. Sos zabielić śmietaną.