Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Kurczak w sosie sojowym i balsamico

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawy i smaczny kurczak w marynacie z octu balsamicznego i sosu sojowego.

Kurczak w sosie sojowym i balsamico

Składniki:

Kurczak w sosie sojowym i balsamico

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 100 ml sosu sojowego
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki przyprawy do potraw chińskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 4/5 dużych pieczarek
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie sojowym i balsamico
Z sosu sojowego, octu balsamicznego , czosnku (rozgniecionego), miodu i przyprawy zrobić marynatę. Kurczaka oczyścić, pokroić w paski i włożyć do marynaty. Mięso powinno się marynować kilka godzin a najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Na bardzo rozgrzany olej wrzucić odsączonego kurczaka i smażyć kilka minut. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz pora i smażyć razem. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na patelnie. Smażyć całość aż płyn odparuje. Gotową potrawę podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.