Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak w sosie tamaryndowym z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tamaryndowiec indyjski to gatunek tropikalnego drzewa, którego owoce są jadalne, mają smak kwaskowy, ale im starszy owoc tym robi się słodszy. W Polsce tamaryndowca można kupić w formie sprasowanej, którą moczy się w wodzie,lub w formie gotowej pasty

Kurczak w sosie tamaryndowym z makiem

Składniki:

Kurczak w sosie tamaryndowym z makiem

 

  • 1 kg filetów z udźca kurczaka lub udek
  • Marynata
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 1 mała papryczka chilli pokrojona w plasterki
  • ½ łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka imbiru świeżego startego na tarce
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka cuminu
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • Dodatki
  • 1 duża cebula
  • 1/6 małej dyni
  • 250 gramów pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie tamaryndowym z makiem
Z podanych składników marynaty przygotowujemy w misce marynatę. Umytego i osuszonego kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy na min. 15 minut. Na grubej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w plasterki cebulę i pokrojoną w plasterki dynię. Kiedy warzywa zmiękną przekładamy je na miseczkę a na tej samej patelni smażymy kurczaka Rezem z marynatą. Smażymy około 10 minut. Kiedy kurczak nam się zarumieni dokładamy do niego dynię wraz z cebulą i całość dusimy jeszcze 15-20 minut, do czasu kiedy kurczak będzie już miękki. Na ostatnią minutę duszenia do mięsa wrzucamy pomidorki koktajlowe a całe Danie skrapiamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno . Podajemy gorące.