iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kurczak w sosie z salsy cruda

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Danie powstało przez połączenie dwóch osobnych przepisów, a oba pochodzą z książki " Kuchnia meksykańska"

Kurczak w sosie z salsy cruda Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie z salsy cruda

 

  • Salsa:
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 50 ml soku pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1cebula
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 szczypta cukru
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 1 kurczak
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 1\2 szklanki bulionu drobiowego

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie z salsy cruda
Kurczaka umyć i podzielić na mniejsze porcje, mięso posypać tylko solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące i zrumienić na oleju. Kurczaka smażymy tak długo, aż zmięknie i ładnie się zrumieni. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, papryczkę wydrążyć i drobniutko posiekać, cebulę z czosnkiem pokroić w malutką kostkę, wszystkie składniki wymieszać razem na koniec dodając posiekaną kolendrę i sok pomidorowy. Salsę doprawić do smaku solą, cukrem i kminkiem. Przygotowaną salsę wylać na patelnię, ułożyć na niej podsmażonego kurczaka, podlać bulionem i dusić wszystko bez mieszania, a tylko potrząsając patelnią przez około 10 min. Podawać na gorąco.
Kurczak w sosie z salsy cruda
Mięso posypać solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące
Kurczak w sosie z salsy cruda
kurczaka zrumienić na małej ilości oleju
Kurczak w sosie z salsy cruda
Przygotowaną salę przelać na patelnię
Kurczak w sosie z salsy cruda
na salsie ułożyć podsmażonego kurczaka