marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kurczak w winie.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kurczaka opłukać ,osuszyć i natrzeć przyprawami.Obsmażyć .Pieczarki dusić z cebulkami,podlać winem,dodać przyprawy ,śmietanę,kurczak i dusić

Kurczak w winie.

Składniki:

Kurczak w winie.

 

  • 1 sprawiony kurczak,
  • 200 g.małych pieczarek,
  • 100 g.masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 słoik cebulki perłowej,
  • 250 ml.rieslinga,
  • 1 liść laurowy,
  • gałązka tymianku,
  • 400 ml.śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Kurczak w winie.
Kurczaka opłukać pod bieżącą wodą,osuszyć i pokroić na 4 części.Następnie natrzeć pieprzem i solą,oprószyć mąką.W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć wszystkie części dokładnie,po czym wyjąć z rondla i odlać tłuszcz ze smażenia.Masło roztopić w tym
samym rondlu,a pieczarki opłukać,osuszyć i poddusić wraz z osą-
-czonymi cebulkami,podlać białym winem,dodać gałązkę tymianku,liść laurowy i śmietanę kremówkę.Włożyć obsmażone
kawałki kurczaka i wszystko dusić z 30-35 min.na słabym ogniu pod przykryciem.Potem wyjąć kawałki kurczaka i postawić w cieple,a resztę masła dodać do sosu z duszenia i doprawić solą z
pieprzem.Podawać z ziemniakami księżnej i sałatką z roszpunki.