Sposób przygotowania:
Kurczak w złotej potrawce
Oczyścić warzywa .Umyć mięso. Ułożyć w garnku . Dodać ziele angielskie , liście laurowe , szczyptę soli . Zalać zimną wodą i gotować na małym gazie 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa . Wywar przecedzić . Z mięsa usunąć skóry ( no chyba że ktoś lubi gotowane skórki ) . W małym rondelku rozpuścić masło , zasypać je mąką - wymieszać . Rozprowadzić ostudzonym wywarem ( ok. 1 szklanki ). Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny i wlać do garnuszka. Doprawić sos do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli i cukru. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Połowę zmiksować i wymieszać z sosem .Resztę zostawić do posypywania potrawy .. Podawać z ryżem oblewając żółtym sosem i posypując pokrojoną marchewką i usiekanym koprem . * Jeśli gotujemy w szczelnie przykrytym garnku to powinno nam zostać ok. 3 szklanek wywaru . Ja używam 1 szklankę do sosu potrawkowego , a 2 doprawiam maggi w płynie i mam dla 2-3 osób po filiżance do popicia 2 dania .
Pyza
elzbieta8960
Babciagramolka
Elu- u mnie potrawka tylko taka - to znaczy klasyczna to masło , maka , rosół , żółtko , sok z cytryny , szczypta soli i cukru . Ma być lekko kwaskowata .U mnie wszyscy ją uwielbiają . Potem robię różne odmiany - dodaje koperek , mus z różnych owoców np bardzo lubię potrawke agrestową .Ta ma delikatniejszy smak przez marchewke ale ślicznie komponuje sie z białym ryżem
elzbieta8960
Babciagramolka
Zobacz to Kurczak w gruszkowo-jabłkowej potrawce ( można w samej jabłkowej , samej gruszkowej - nie mam wstawionej agrestowej ze świeżym przetartym agrestem )
elzbieta8960