Sposób przygotowania:
Kurczak według przepisu Podkomorzego
Umyte udka z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, następnie obsmażamy na oliwie z dodatkiem masła na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Wypestkowane śliwki moczymy w niewielkiej ilości wody. Do rondla lub małego garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę i selera ( warzywa w całości ) oraz przyprawy,banana i śliwki wraz z wodą, w której się uprzednio moczyły. Na wierzchu układamy udka i polewamy pozostałym z obsmażania tłuszczem, który uprzednio gotujemy z kilkoma łyżkami wody. Szczelnie przykrywamy i dusimy całość na małym ogniu przez około 30 minut. W razie potrzeby można podlać potrawę niewielką ilością wody. Kurczaka wyciągamy a wszystkie pozostałe składniki miksujemy, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, ewentualnie doprawiamy do smaku. Polewamy kurczaka sosem.