Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Kurczak Weronika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

idealne danie na każda okazję zrobi furorę na stole

Kurczak Weronika

Składniki:

Kurczak Weronika

 

  • 2 kurczaki podzielone na ćwiartki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól pieprz
  • SOS:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 2 szklanki zielonych winogron pokrojonych na połówki

Sposób przygotowania:

Kurczak Weronika
podgrzać piekarnik do 180 stopni posmarować kurczaki roztopionym masłem posypać cukrem sole i pieprzem piec 45 minut sos rozgrzać masło w rondlu dodać mąkę podsmażyć przez 2 minuty nie przyrumienić dodać wino i wywar z kurczaka gotować na małym ogniu do zmniejszenia objętości o połowę dodać śmietankę i wolno gotować do zagęszczenia dodać winogrona ułożyć kurczaki na półmisku przed podaniem polać sosem