Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Kurczak z agrestem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Danie najlepiej smakuje z ryżem na sypko..

Kurczak z agrestem

Składniki:

Kurczak z agrestem

 

  • 4 filety z kurczaka (każdy po ok.15dkg)
  • 30 dkg agrestu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (instant)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • PRZYPRAWY:
  • przyprawa do drobiu
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z agrestem
Fileta myjemy , osuszamy i nacieramy przyprawą do drobiu. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej, wkładamy porcje kurczaka i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano.Następnie wlewamy gorący bulion i dusimy ok.30min pod przykryciem na wolnym ogniu. Agrest należy dokładnie przebrać, umyć, oczyścić z szypułek. Wrzucić do rondla z kurczakiem i dusić razem 5min. Kurczaka razem z agrestem ułożyć na talerzu. Sos po duszeniu doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Następnie wymieszać ze śmietaną i polać kurczaka.Zamiast kurczaka możemy użyć indyka lub cielęcinę...