agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Kurczak z agrestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Piersi z kurczaka z agrestem.Smaczne i szybkie danie.

Kurczak z agrestem

Składniki:

Kurczak z agrestem

 

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 30 dag agrestu
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego2-3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawa do drobiu
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z agrestem
Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do drobiu. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, włożyć porcje kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać gorący bulion i dusić około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Agrest dokładnie przebrać, umyć, oczyścić z szypułek. Wrzucić do rondla z kurczakiem i dusić razem przez 5 minut. Kurczaka razem z agrestem ułożyć na talerzu. Sos po duszeniu doprawić do smaku solą, pieprzem, oraz cukrem. Wymieszać ze śmietaną, polać kurczaka i posypać posiekaną natką pietruszki.