evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Kurczak z bambusem, papryką i porem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, lecz dosyć ostre danie :-)

Kurczak z bambusem, papryką i porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z bambusem, papryką i porem

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok.230g)
  • 2 sztuki por jasna część długość około 25cm każdy
  • 1 czerwona papryka
  • 180g bambusa po odsączeniu (ze słoika)
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej
  • 1 garść natki pietruszki posiekanej
  • olej do smażenia
  • 1 płaska łyżka płatków chili suszonych
  • Przyprawy wg.uznania:
  • sos sojowy ciemny
  • przyprawa azjatycka wok
  • estragon
  • sól morska świeżo mielona
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • papryka czerwona w proszku
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Kurczak z bambusem, papryką i porem
Pora kroimy w pół krążki a paprykę w niedużą kostkę-odstawiamy. Oczyszczoną pierś kroimy w kosteczkę dosyć drobną.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z w/w przyprawami włącznie z płatkami chili. Po usmażeniu mięsa dodajemy paprykę i pora.Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw.(gdyby wody ubyło trzeba uzupełnić) Następnie dodajemy pędy bambusa,mieszamy i dusimy jeszcze chwilke pod przykryciem. Jak bambus nieco zmięknie całość lekko zawieszamy mąką ziemniaczaną rozrobioną z wodą ( 1 łyżeczka mąki +3 łyżki wody) Czekamy aż sie całość zagotuje i wyłączamy gaz.Na koniec dodajemy nać pietruszki,mieszamy i możemy podawać np. z ryżem,kaszą itp. z ulubioną surówką :)
Kurczak z bambusem, papryką i porem
Oczyszczoną pierś kroimy w kosteczkę dosyć drobną.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z w/w przyprawami włącznie z płatkami chili.
Kurczak z bambusem, papryką i porem
Po usmażeniu mięsa dodajemy paprykę i pora.Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw.(gdyby wody ubyło trzeba uzupełnić)
Kurczak z bambusem, papryką i porem
Następnie dodajemy pędy bambusa,mieszamy i dusimy jeszcze chwilke pod przykryciem.
Kurczak z bambusem, papryką i porem
Jak bambus nieco zmięknie całość lekko zawieszamy mąką ziemniaczaną rozrobioną z wodą ( 1 łyżeczka mąki +3 łyżki wody) Czekamy aż sie całość zagotuje i wyłączamy gaz.Na koniec dodajemy nać pietruszki,mieszamy i możemy podawać np. z ryżem,kaszą itp. z ulubioną surówką :)