luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Kurczak z blaszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

kurczak wyluzowany w formie pieczeni

Kurczak z blaszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak z blaszki

 

  • 1 kurczak ok 2 kg
  • na marynatę ;
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta imbiru
  • szczypta chili
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Kurczak z blaszki
Kurczaka wyluzować z kości, skrzydełka odciąć (kości i skrzydełka przydadzą się na rosół) Przyprawy i mąkę kukurydzianą wymieszać z octem i oliwą, natrzeć kurczaka w środku i na zewnątrz. Ułożyć kurczaka w keksówce lub innej formie do pieczenia. Wstawić do lodówki na ok dobę. Piec ok 1,5 godz w temp 180 st.Podawać pieczeń pokrojoną w plastry do ziemniaczków z wody i surówki z marchewki, jabłka i cebuli z majonezem.
Kurczak z blaszki
kurczaka wyluzować, natrzeć marynatą i wstawić na 24 godziny do lodówki
Kurczak z blaszki
piec półtorej godziny w nagrzanym piekarniku
Kurczak z blaszki
wyjąć z blaszki kroić w plastry lub wystudzić i podawać na zimno