VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Kurczak z camembertem i pietruszką w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche i rozpływające się w ustach mięso nadziane pietruszką i serem camembert. Do tego kremowy sos na bazie mleka i serka topionego. Rewelacyjny obiad!

Kurczak z camembertem i pietruszką w sosie

Składniki:

Kurczak z camembertem i pietruszką w sosie

 

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa curry
  • Ostra papryka
  • 60 g sera camembert z ziołami
  • ½ pęczka natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z camembertem i pietruszką w sosie
Filet z piersi kurczaka przecinamy na pół. Staramy się aby nie przeciąć go do końca. Musi nam powstać taka kieszonka. Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem, curry oraz ostrą papryką. Do środka wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki sera camembert. Mięso układamy w wysmarowanym do pieczenia naczyniu żaroodpornym.

Sos:

Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do momentu aż powstanie nam jasna zasmażka. Dolewamy mleko i ponownie mieszamy. Dodajemy kawałki serka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem przez 45-50 minut w 190*C (termoobieg).

Podajemy z kaszą lub frytkami.