Kurczak z cebulą i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kurczaka umyć, podzielić na części, posolić. Podsmażyć ze wszystkich stron na 2

Kurczak z cebulą i ziemniakami

Składniki:

Kurczak z cebulą i ziemniakami

 

  • 600g małych cebul

 

 

 

  • 5 łyżek oleju

 

 

  • łyżeczka cukru

 

  • l0ml wytrawnego wermutu (niekoniecznie)

 

  • 100 ml rosołu z drobiu (z kostki)

 

  • pęczek natki pietruszki

 

  • strąk czuszki (mała ostra papryka)

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z cebulą i ziemniakami
Kurczaka umyć, podzielić na części, posolić. Podsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach oleju. Posypać rozmarynem. Wszystkie kawałki oprócz piersi przełożyć do formy. Ziemniaki i cebulę obrać, umyć resztę oleju rozgrzać, podsmażyć na nim cebulę. Zalać wermutem. Doprawić solą cukrem. Ziemniaki podsmażyć na pozostałym oleju, posolić. Razem z cebulą dodać do mięsa. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C. Po 20 minutach odwrócić cebulę i ziemniaki. Dołożyć piersi. Mięso polać gorącym rosołem. Cytrynę sparzyć, osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce, wycisnąć sok. Czuszkę umyć, usunąć gniazdo nasienne. Razem z natką drobno pokroić. Wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Mięso i warzywa rozłożyć na talerze. Pokryć mieszaniną z czuszki, cytryny i natki. Polać sosem powstałym podczas pieczenia.