Sposób przygotowania:
Kurczak z cebulą i ziemniakami
Kurczaka umyć, podzielić na części, posolić. Podsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach oleju. Posypać rozmarynem. Wszystkie kawałki oprócz piersi przełożyć do formy. Ziemniaki i cebulę obrać, umyć resztę oleju rozgrzać, podsmażyć na nim cebulę. Zalać wermutem. Doprawić solą cukrem. Ziemniaki podsmażyć na pozostałym oleju, posolić. Razem z cebulą dodać do mięsa. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C. Po 20 minutach odwrócić cebulę i ziemniaki. Dołożyć piersi. Mięso polać gorącym rosołem. Cytrynę sparzyć, osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce, wycisnąć sok. Czuszkę umyć, usunąć gniazdo nasienne. Razem z natką drobno pokroić. Wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Mięso i warzywa rozłożyć na talerze. Pokryć mieszaniną z czuszki, cytryny i natki. Polać sosem powstałym podczas pieczenia.