SUPERPRZEPIS

Kurczak z Cukinią i Boczniakami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Kurczak z Cukinią i Boczniakami Więcej zdjęć (4)

Pyszne danie dla wszystkich lubiących boczniaki :-)

Składniki:

Kurczak z Cukinią i Boczniakami

 

  • 1 średnia pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 2 łodygi selera
  • 4 gałązki nać pietruszki (posiekana)
  • 2 łyżki sos sojowy ciemny
  • 3 łyżki sos chili z czosnkiem Tao-Tao
  • 1/2 łyżeczka pasta curry-czerwona
  • 1 łyżeczka przyprawa do kurczaka-złocista
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • sól,pieprz (wg.uznania)

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z Cukinią i Boczniakami
Umytą pierś kroimy w paski,następnie dodajemy wszystkie przyprawy,mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut.Warzywa kroimy w słupki a grzyby w paski. Po upływie piętnastu minut smażymy mięso wraz z marynatą i łyżką oleju na patelni ciągle mieszając.Przekładamy do innego naczynia.Do tej samej patelni wrzucamy warzywa i grzyby,dodajemy jedną łyżkę oleju,1/3 szklanki wody(przegotowana).Delikatnie solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.Gdy warzywa będą miękkie dodajemy wcześniej usmażoną pierś,wszystko mieszamy-posypujemy natka pietruszki i możemy podawać .... Podałam z ryżem :-)
Kurczak z Cukinią i Boczniakami
Umytą pierś kroimy w paski,następnie dodajemy wszystkie przyprawy,mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut.Po upływie piętnastu minut smażymy mięso wraz z marynatą i łyżką oleju na patelni ciągle mieszając.Przekładamy do innego naczynia..
Kurczak z Cukinią i Boczniakami
Warzywa kroimy w słupki a grzyby w paski..Jeśli ktoś woli można w kostkę.
Kurczak z Cukinią i Boczniakami
Do tej samej patelni wrzucamy warzywa i grzyby,dodajemy jedną łyżkę oleju,1/3 szklanki wody(przegotowana).Delikatnie solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.Gdy warzywa będą miękkie dodajemy wcześniej usmażoną pierś,wszystko mieszamy-posypujemy natka pietruszki i możemy podawa