Sposób przygotowania:
kurczak z curry o nutce kokosowej
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie tak jak zawsze. Odcedzamy i rozsypujemy na półmisku. Mięso płuczemy, osuszamy. Następnie kroimy je na plasterki. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy je na plasterki. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy na drobną kostkę. Korzeń imbiru dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzanym oleju smażymy 3 min cebulę i czosnek. Pamiętamy o częstym mieszaniu. Następnie dodajemy kurczaka, imbir i pastę curry, mieszamy. Całość podlewamy bulionem i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajmy pomidory i doprawiamy całość solą i pieprzem. Chwilę gotujemy i i dodajemy mleko. Powoli gotujemy do momentu zawrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajmy umytą posiekaną natkę i kładziemy całość na ryż.