Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kurczak z czerwonym akcentem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wyrazny smak, wyrazisty kolor i nawyrazniej - smaczne ;)

Kurczak z czerwonym akcentem

Składniki:

Kurczak z czerwonym akcentem

 

  • 4 porcje z kurczaka (wykluczając piersi),
  • 2 duze cebule,
  • duza papryka,
  • 3 marchewki,
  • lodyga selera naciowego,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 3 zabki czosnku,
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, 2 łyżeczki cukru, vegeta, papryka curry, sos sojowy (niekoniecznie),
  • 100 ml goracej wody,
  • tluszcz (olej) do glebokiego smazenia,
  • duza patelnia,
  • folia do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kurczak z czerwonym akcentem
Mieso umyc, osuszyc i wetrzec pod- i w skore, przyprawy: przyprawe do kurczaka (najlepiej Prymat), sól i pieprz ziolowy (jak ktos lubi na ostro to czarny mielony). Odstawic na co najmniej pól godziny do lodówki. Warzywa obrac, umyc i osuszyc. Cebule pokroic w pólpiórka, papryke w slupki, marchew i pietruszke w prazki i pólprazki, selera w paski, a czosnek w kosteczke. Wszystkie warzywa, oprocz czosnku, wrzycamy do miski i przyprawiamy: sola, lyzeczka cukru, pieprzem, curry, papryka, Pol łyżeczki vegety i sosem sojowym, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Na rozgrzany olej, kładziemy porcje kurczaka i podsmazamy z obu stron. Forme do zapiekania wykladamy folia do pieczenia i luzno układamy podsmazonego kurczaka. Na oleju, na którym smażyliśmy mieso, będziemy smazyc warzywa. Na rozgrzany olej, wrzucamy warzywa i smażymy na wysokim ogniu, często mieszając, przez ok. 20 minut, az warzywa lekko zaczna mieknac. W 100 ml goracej wody, rozpuszczamy 2 lyzki koncentratu pomidorowego i dodajemy: łyżeczkę vegety, pieprz, łyżeczkę cukru, papryke i pokrojony w kostke czosnek, mieszamy. Na forme, obok miesa, kładziemy podsmazone warzywa. Pieczemy mieso z warzywami ok. godziny (piekłam 70 minut) w 180-200 stopniach, (piekłam początkowe 15 min w 200, pozostale w 180) kontorlujac, aby zapiekana powierzchnia nie spiekla nam się za mocno. Mniej wiecej w polowie czasu pieczenia, wyciągamy forme z kurczakiem oraz warzywami i równomiernie polewamy całość, sosem pomidorowo- czosnkowym.