Sposób przygotowania:
Kurczak z czerwonym akcentem
Mieso umyc, osuszyc i wetrzec pod- i w skore, przyprawy: przyprawe do kurczaka (najlepiej Prymat), sól i pieprz ziolowy (jak ktos lubi na ostro to czarny mielony). Odstawic na co najmniej pól godziny do lodówki. Warzywa obrac, umyc i osuszyc. Cebule pokroic w pólpiórka, papryke w slupki, marchew i pietruszke w prazki i pólprazki, selera w paski, a czosnek w kosteczke. Wszystkie warzywa, oprocz czosnku, wrzycamy do miski i przyprawiamy: sola, lyzeczka cukru, pieprzem, curry, papryka, Pol łyżeczki vegety i sosem sojowym, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Na rozgrzany olej, kładziemy porcje kurczaka i podsmazamy z obu stron. Forme do zapiekania wykladamy folia do pieczenia i luzno układamy podsmazonego kurczaka. Na oleju, na którym smażyliśmy mieso, będziemy smazyc warzywa. Na rozgrzany olej, wrzucamy warzywa i smażymy na wysokim ogniu, często mieszając, przez ok. 20 minut, az warzywa lekko zaczna mieknac. W 100 ml goracej wody, rozpuszczamy 2 lyzki koncentratu pomidorowego i dodajemy: łyżeczkę vegety, pieprz, łyżeczkę cukru, papryke i pokrojony w kostke czosnek, mieszamy. Na forme, obok miesa, kładziemy podsmazone warzywa. Pieczemy mieso z warzywami ok. godziny (piekłam 70 minut) w 180-200 stopniach, (piekłam początkowe 15 min w 200, pozostale w 180) kontorlujac, aby zapiekana powierzchnia nie spiekla nam się za mocno. Mniej wiecej w polowie czasu pieczenia, wyciągamy forme z kurczakiem oraz warzywami i równomiernie polewamy całość, sosem pomidorowo- czosnkowym.
Pyza
pusieczek2@wp.pl
msewka
A.B.
Natala1210
matri13