LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kurczak z czosnkiem i ziołami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Roztopiony ser z czosnkiem i ziołami w piersi kurczaka to przyjemna niespodzianka dla oka i podniebienia.

Kurczak z czosnkiem i ziołami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z czosnkiem i ziołami

 

  • filety z piersi kurczaka 4
  • topiony ser 100 g
  • czosnek granulowany, ulubione zioła, (w/g upodobania można do serowego nadzienia dodać 2 posiekane suszone pomidory
  • plastry szynki 8-12 (najlepiej parmeńskiej)
  • czerwone wino wytrawne 150 ml
  • bulion drobiowy 150 ml
  • cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z czosnkiem i ziołami
W piersiach kurczaka zrobić z boku otwór na nadzienie. Ser rozgnieść widelcem i umieścić w kurczaku. Każdą pierś owinąć 2-3 plastrami szynki. Całość umocować nicią kuchenną lub wykałaczkami. Wino i bulion wlać np. na patelnię i zagotować. Gdy płyn zacznie się gotować, dodać cukier i rozpuścić. Zmniejszyć ogień, włożyć mięso i trzymać w gotującym się płynie 12-15 minut. Żeby mieć pewność, że mięso nie jest surowe, trzeba przekłuć filet od grubszej strony. Gdy wypłynie klarowny sos, mięso jest gotowe. Filety wyjąc z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Sos oprószyć pieprzem i gotować do zgęstnienia. Z roladek usunąć nic kuchenną lub wykałaczki. Pokroić w plastry i rozłożyć na talerzach. Polać sosem i natychmiast podawać.
Kurczak z czosnkiem i ziołami
Przygotowanie serka i nadzianie kieszeni z kurczaka.
Kurczak z czosnkiem i ziołami
Dodanie suszonych pomidorów do nadzienia kurczaka.
Kurczak z czosnkiem i ziołami
Owinięcie plastrami szynki roladek z kurczaka.
Kurczak z czosnkiem i ziołami
Duszenie roladek z kurczaka w sosie z winem.