Sposób przygotowania:
Kurczak z dynia w sosie pomidorowym
Kurczaka myjemy, usuwamy nadmiar tluszczu, osuszamy recznikiem papierowym i nacieramy solidnie przyprawa do kurczaka. Odstawiamy na conajmniej godzine do lodówki. Warzywa obieramy i myjemy. Krazki ananasa kroimy na drobne czastkeczki. Dynie kroimy na cieknie, prostokaty, papryke w slupki, cebule w cwiercpiórka ( cebule przekrajamy wzdluz na pol, potem jeszcze raz, przez srodek, az utworza sie 4 czesci i wtedy kroimy w piorka), czosnek w kosteczke. Bulion podgrzewamy i w goracym rozpuszczamy koncentrat, cukier, czosnek, kilka kropel sosu sojowego, sok z cytryny, pieprz, sól, papryke. Na patelni rozgrzewamy ok 3 lyzki oleju i podsmazamy porcje kurczaka z kazdej strony, na zloty kolor, po czym odsaczamy z tluszczu i przekladamy do duzego rondla (uzywam duzej patelni z pokrywka), zalewamy przyprawionym bulionem i dusimy na mniejszym ogniu przez ok 15 minut. Na patelni, na ktorej podsmazalismy kurczaka, podsmazamy warzywa ( lekko je doprawiajac vegeta, sola, pieprzem, sosem sojowym i papryka), tak az warzywa zaczna delikatnie mieknac (10-15 minut, w zaleznosci od temp smazenia). Przechylamy patelnie, tak aby tluszcz splynal na dol patelni, odsaczamy warzywa z tluszczu i przenosimy je do rondla, w ktorym jest kurczak. Warzywa z kurczakiem zagotowujemy, dodajemy pomidory z puszki, syrop z ananasa i czastki ananasa, doprawiamy sosem sojowym (ok 1-2 lyzki), vegeta, pieprzem, chilli, czosnkiem granulowanym. Gotujemy przez kolejne 30-35 minut na malym ogniu, az warzywa beda miekkie a tuz przed zakonczeniem dodajemy oregano i kosteczki czosnku, doprawaimy do smaku. Pamietamy, ze potrawe dusimy na niewielkim ogniu. Danie jest naprawde smaczne, znakomite z ryzem.
A.B.
Natala1210
iwi69
Babciagramolka
Pyza