Sposób przygotowania:
Kurczak z grzybami
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Cebulki obrać i pokroić w piórka. Piersi kurczaka przekroić na połówki, umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i 2 łyżeczkami majeranku. Rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oleju, obsmażyć mięso po 7 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć folią, żeby nie ostygło. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać resztę masła i oliwy, dodać grzyby i cebulę, wsypać 2 łyżeczki majeranku. Smażyć do przyrumienienia grzybów. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miseczki. Bulion wymieszać ze śmietaną i winem, wsypać resztę majeranku. Gotować bez przykrycia, aż sos odparuje i zgęstnieje (powinno pozostać około 1/2 szklanki). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby ułożyć na talerzach, na nich położyć po porcji mięsa, polać sosem. Podawać z ryżem na sypko i zieloną sałatą.