Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Kurczak z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak w innej wersji

Kurczak z imbirem

Składniki:

Kurczak z imbirem

 

  • Jeden cały kurczak pocięty na 8 kawałków
  • 125 ml sosu sojowego
  • 175 ml białego octu
  • 1 główka czosnku, obrana i wyciśnięta
  • 2 łyżki cienko pokrojonych plasterków świeżego imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 1 / 2 łyżki czarnego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z imbirem

Aby przygotować kurczaka z imbirem postępuj wg. przepisu:

Połącz kurczaka z sosem sojowym, octem, czosnkiem, imbirem, listkami laurowymi i pieprzem, po czym włóż go do piekarnika. Doprowadź do wrzenia w średniej temperaturze, po czym zmniejsz nieco temperaturę. Przykryj naczynie z kurczakiem i duś na wolnym ogniu przez 30 minut. Kurczaka od czasu do czasu polewaj wytopionym tłuszczem.Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i piecz do momentu, aż płyn zredukuje się o połowę.Po tym czasie wyłóż kurczaka na talerz i podziel na porcje. Odcedź płyn z garnka, by usunąć wszystkie kawałki kurczaka i przypraw, odstaw. Kurczaka podawaj na gorąco, z ryżem gotowanym na parze. Na koniec wszystko skrop odcedzonym wcześniej sosem.