Sposób przygotowania:
Kurczak z kaszą gryczaną
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć roztartym czosnkiem z łyżeczką soli oraz pół łyżeczki papryki w płatkach. Odstawić do lodówki na 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, kurczaka podsmażyć do zrumienienia, dodać 1/4 szklanki wody i dusić 1 godzinę pod przykryciem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut, aż skórka będzie zarumieniona i chrupiąca Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Wrzucić kaszę i prażyć 1 minutę stale mieszając. Dodać 1/2 łyżki tymianku, zalać wrzącym bulionem. Gotować pod przykryciem 10 minut, zamieszać, dodać śmietanę i gotować 2-3 minuty.Przykryć i odstawić na 10 minut. Kaszę zamieszać, układać na talerze, na wierzch kładąc kurczaka.