domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Kurczak z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny kurczak z kaszą gryczaną z przepisu Magdy Gessler. Upieczony mięciutki kurczak i kasza gryczana w śmietanowym sosie.

Kurczak z kaszą gryczaną

Składniki:

Kurczak z kaszą gryczaną

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka (rozdzielone na podudzie i udo)

 

 

  • 3 szklanki bulionu;

 

 

 

 

  • sól, pieprz, tymianek, słodka papryka w płatkach;

 

  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Kurczak z kaszą gryczaną
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć roztartym czosnkiem z łyżeczką soli oraz pół łyżeczki papryki w płatkach. Odstawić do lodówki na 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, kurczaka podsmażyć do zrumienienia, dodać 1/4 szklanki wody i dusić 1 godzinę pod przykryciem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut, aż skórka będzie zarumieniona i chrupiąca Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Wrzucić kaszę i prażyć 1 minutę stale mieszając. Dodać 1/2 łyżki tymianku, zalać wrzącym bulionem. Gotować pod przykryciem 10 minut, zamieszać, dodać śmietanę i gotować 2-3 minuty.Przykryć i odstawić na 10 minut. Kaszę zamieszać, układać na talerze, na wierzch kładąc kurczaka.