Sposób przygotowania:
Kurczak z masłem i żurawiną na jarzynach
Udka z kurczaka osolić i opieprzyć. Następnie łyżeczką zrobić miejsce pod skórką na włożenie masła, żurawiny i koperku. I tak też zrobić. Upchnąć odkrojony, płaski kawałek masła, następnie włożyć owoce suszonej żurawiny i na koniec, jakby "zablokować" wszystko, gałązką koperku. Kurczaka podsmażyć na patelni, jakieś 2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Następnie pokroić ziemniaki w talarki, marchewki w podłużne plastry, a cebulę w krążki. Układać na blaszce ziemniaki (posypać je warstwą soli i pieprzu), między nimi marchewkę i na to plastry cebuli. Na warzywa ułożyć przygotowane udka, ułożyć z boku gałązkę rozmarynu i całość obsypać siakanym koperkiem. Dobrze jest też położyć z boku gałązki koperku, by całość nabrała pięknego aromatu. Tak przygotowaną mięsno-warzywną blaszkę - przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 1 godzinę nie zaglądając. Jeśli po godzinie warzywa i mięso nie będą jeszcze gotowe, dać im dodatkowe 20-30 min. Jak już uznamy, że efekt jest satysfakcjonujący, odkrywamy folię i zostawiamy jeszcze na parę minut, włączając termoobieg w piekarniku. To pozwoli skórce się przyrumienić. Całość podawać na dużym talerzu lub półmisku. Pięknie wygląda mięso w środku, a jarzynki dookoła na zewnątrz. Polecam z moją sałatką z waleriany, marchewkowych strzępów, buraczanych wiórków i koperku. Smacznego!