marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kurczak z miodowo-piwną skorupką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczaka opłukać,osuszyć.Sporządzić marynatę miodowo-piwną i natrzeć nią mięso.Wstawić na dobę do lodówki.Nagrzać piekarnik i piec mięso 1h.

Kurczak z miodowo-piwną skorupką

Składniki:

Kurczak z miodowo-piwną skorupką

 

  • 1 cały duży lub średni kurczak,
  • Marynata:
  • szklanka piwa jasnego lub ciemnego karmelowego,
  • 6-8 łyżek miodu pszczelego lub spadziowego,
  • sok z jednej cytryny,
  • majeranek,
  • pieprz cytrynowy,
  • pieprz ziołowy,
  • sól jodowana,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kurczak z miodowo-piwną skorupką
Kurczaka sprawionego opłukać w bieżącej wodzie i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, następnie do miski wlać piwo,dodać parę łyżek płynnego miodu,wcisnąć sok z cytryny, wybierając uprzednio z niej pestki. Dodać resztę przypraw, wymieszać łyżką całość. Włożyć kurczaka do miski z marynatą i rękoma nacierać całe mięso od góry do dołu. Wstawić miskę z kurczakiem do lodówki na dobę, aby przeszedł aromatem. Na drugi dzień wyjąć kurczaka z lodówki, nagrzać piekarnik do 190-200 st.C, nalać oleju na blachę lub do brytfanki. Jak się nagrzeje i zacznie pyrczeć, włożyć kurczakaostrożnie na gorący olej, wsunąć blachę lub brytfankę do piekarnika i piec godzinę. Podczas pieczenia obrócić na drugą stronę i podlewać mięso sosem z tłuszczu i marynaty. Pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywkę z brytfanny i podpiec skórkę na kurczaku. Na koniec wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze mięso na 5 min. w zamkniętym piekarniku, potem wyjąć i kroć nożycami do drobiu i podawać z ziemniakami z wody i surówką jarzynową.