Sposób przygotowania:
Kurczak z miodowo-piwną skorupką
Kurczaka sprawionego opłukać w bieżącej wodzie i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, następnie do miski wlać piwo,dodać parę łyżek płynnego miodu,wcisnąć sok z cytryny, wybierając uprzednio z niej pestki. Dodać resztę przypraw, wymieszać łyżką całość. Włożyć kurczaka do miski z marynatą i rękoma nacierać całe mięso od góry do dołu. Wstawić miskę z kurczakiem do lodówki na dobę, aby przeszedł aromatem. Na drugi dzień wyjąć kurczaka z lodówki, nagrzać piekarnik do 190-200 st.C, nalać oleju na blachę lub do brytfanki. Jak się nagrzeje i zacznie pyrczeć, włożyć kurczakaostrożnie na gorący olej, wsunąć blachę lub brytfankę do piekarnika i piec godzinę. Podczas pieczenia obrócić na drugą stronę i podlewać mięso sosem z tłuszczu i marynaty. Pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywkę z brytfanny i podpiec skórkę na kurczaku. Na koniec wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze mięso na 5 min. w zamkniętym piekarniku, potem wyjąć i kroć nożycami do drobiu i podawać z ziemniakami z wody i surówką jarzynową.