czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kurczak z mozarellą i orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny kurczak z dodatkiem zdrowych ziaren i pietruszki pokryty chrupiącą i ciągnącą skórką:) Palce lizać!

Kurczak z mozarellą i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z mozarellą i orzechami

 

  • 500g filetu z kurczaka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść pestek słonecznika,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu winnego balsamicznego,
  • 300g sera mozarella.

Sposób przygotowania:

Kurczak z mozarellą i orzechami
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Natkę pietruszki, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny zmiksować w blenderze na papkę. Masą natrzeć mięso z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozłożyć grube plastry mozarelli. Piec około 45 minut w temp. 180-200st.
Kurczak z mozarellą i orzechami
Mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem
Kurczak z mozarellą i orzechami
Zblendować wszystkie składniki do natarcia mięsa
Kurczak z mozarellą i orzechami
Mięso natrzeć przygotowaną pastą, ułożyć w naczyniu
Kurczak z mozarellą i orzechami
Na wiezrchu rozłożyć plastry mozarelli, zapiec