anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Kurczak z nadzieniem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gotowy kurczaczek ,już w porcjach tylko do podgrzania:)

Kurczak z nadzieniem

Składniki:

Kurczak z nadzieniem

 

  • 1 duży kurczak
  • 1/2 kg dowolnego mięsa mielonego
  • 15 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 kajzerka sucha(duża)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżka masła
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól +pieprz ziołowy lub prawdziwy

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z nadzieniem
Kurczaka umyć ,osuszyć ręcznikiem papierowym,natrzeć solą,oraz ulubioną przyprawą do drobiu.odstawić w zimne miejsce na 40 min. Do mięsa mielonego,dodać zmieloną wątróbkę. Namoczoną,zmieloną razem z natką i koperkiem kajzerkę. Wbić jajka,dodać sól pieprz ziołowy, lub wg uznania,cukier, bułkę tartą masło. Wyrobić farsz,napchać kurczaka,zszyć igłą z nitką,szyjkę wykroić,uważać żeby została skórka z szyjki,nadziać skórkę farszem(jeżeli jest porwana najpierw ją zszyć) Jeśli zostanie farszu ,uformować klopsy. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym.posmarowanym olejem, lub masłem,obok układamy klopsy z nadzienia.Klopsiki wyjmujemy wcześniej niż kurczaka,pieczemy aż się lekko ze złocą.W czasie pieczenia kurczaka,polewamy go lekko sosem, który puści kurczak.(można upiec w rękawie) Piec w 180ºC około 1,5 godz w zależności od piekarnika. Smacznego.