Sposób przygotowania:
Kurczak z nadzieniem
Kurczaka umyć ,osuszyć ręcznikiem papierowym,natrzeć solą,oraz ulubioną przyprawą do drobiu.odstawić w zimne miejsce na 40 min. Do mięsa mielonego,dodać zmieloną wątróbkę. Namoczoną,zmieloną razem z natką i koperkiem kajzerkę. Wbić jajka,dodać sól pieprz ziołowy, lub wg uznania,cukier, bułkę tartą masło. Wyrobić farsz,napchać kurczaka,zszyć igłą z nitką,szyjkę wykroić,uważać żeby została skórka z szyjki,nadziać skórkę farszem(jeżeli jest porwana najpierw ją zszyć) Jeśli zostanie farszu ,uformować klopsy. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym.posmarowanym olejem, lub masłem,obok układamy klopsy z nadzienia.Klopsiki wyjmujemy wcześniej niż kurczaka,pieczemy aż się lekko ze złocą.W czasie pieczenia kurczaka,polewamy go lekko sosem, który puści kurczak.(można upiec w rękawie) Piec w 180ºC około 1,5 godz w zależności od piekarnika. Smacznego.
fuksja
elutka
anullka7
Nam smakuje bardzo:)
Gość
anullka7
Wiesz co Aniu,dziwią mnie takie komentarze,skąd wiesz jaki jest w smaku? jak go nawet nie jadłaś,mnie z samą wątróbką kurczak nie smakuje, ,bo czuję goryczkę,moja mama też daje dużo natki,kurczaczek jest bardzo dobry,trzeba najpierw wypróbować przepis ,a dopiero komentować:)
Jakbyś czytała przepis ,to byś się doczytała że jest tam też wątróbka,sól i pieprz,majeranek wolę w fasolówce.Pozdrowionka.
Gość
anullka7
Nie wiem w jakim:) u nas w domu takiego kurczaczka robi moje mama:)
beetuussiiiaaaa