Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak z papryką

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić la ćwiartki. Z każdego kawałka zdjąć

Kurczak z papryką

Składniki:

Kurczak z papryką

 

  • 1 kurczak (około 1 i 1/2 kg)
  • 3 strąki czerwonej papryki
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Kurczak z papryką
Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić la ćwiartki. Z każdego kawałka zdjąć skórę i natrzeć solą. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kawałki kurczaka, podsmażyć, wyjąć z patelni i odstawić. Cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, zmiażdżyć i razem podsmażyć. Paprykę umyć, oczyścić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w patki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, razem z papryką wrzucić na patelnię i podsmażyć. Włożyć porcje kurczaka i wszystko razem dusić około 30 minut. Podawać : makaronem polanym masłem i białym łub różowym winem.