zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kurczak z pieczarkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kurczak na obiad lub gorącą kolację

Kurczak z pieczarkami

Składniki:

Kurczak z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z pieczarkami
Sprawionego i umytego kurczaka posól i odstaw na około 20 minut. Obtocz w mące i podsmaż na gorącym tłuszczu. Chwilę smaż z każdej strony. Wrzuć pokrojoną w półksiężyce cebulę i dalej podsmażaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć do kurczaka. Podsmażaj mieszając. Podlej około 1 szklanki wody, dodaj maggi i pieprz, dodaj natkę, przykryj i duś na małym ogniu. Gdy kurczak będzie miękki wyłóż mięso, wlej śmietanę i cały czas mieszając zagotuj sos, przypraw do smaku. Włóż z powrotem mięso do sosu i wymieszaj. Podawaj z ziemniakami lub ryżem. Smacznego.