Sposób przygotowania:
Kurczak z pieprzem po seczuańsku (Chiny)
Mięso pokroić w kostką. Rozgnieść imbir i dymki płaską stroną nożaj W miseczce zrobić marynatą z 1 łyżki sosu sojowego, 1 łyżki wina, imbiru i dymek. Włożyć do niej kurczaka i odstawić na 15 minut. Przekroić papryczki, usunąć nasiona, strąki pokroić na kawałki. Do woka wlać olej, wsypać ziarenka pieprzu seczuańskiego, podgrzewać kilka minut. Włożyć papryczki, smażyć, aż sczernieją. Włożyć mięso, smażyć, aż zrobi się białe. Wsypać cukier, wlać bu4 lion, 2 łyżki sosu sojowego i łyżką wina. Gdy całość się zagotuje, przykryć,1 zmniejszyć ogień, gotować 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wyjąć imbir z woka, danie polać olejem sezamowym. Można je podawać na ciepło lub na zimno.