Odjazdowa Babcia

Odjazdowa Babcia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Kurczak z rozmarynem z rusztu na piwie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak pieczony na piwie - mniam, mniam !!!!!!!!!!!!!!!

Kurczak z rozmarynem z rusztu na piwie

Składniki:

Kurczak z rozmarynem z rusztu na piwie

 

  • 1 duzy kurczak
  • 1/2 szkl wody
  • 1 puszka najtanszego piwa
  • 1/2 kostki miekkiego masla
  • 2 lyzki stolowe rozmarynu
  • 2 lyzki stolowe tymianku
  • 1 lyzka stolowa szalwii
  • Jezeli uzywasz swiezych ziol na 1 lyzke wez 1/2 szklanki posiekanych,
  • 2 lyzeczki herbatnie Grazyny esencji kreolskiej
  • 1 lyzeczka herbatnia soli morskiej
  • 1 lyzeczka herbatnia papryki
  • 1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu kolorowego
  • 4 zabki posiekanego czosnku giganta

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z rozmarynem z rusztu na piwie
Wymieszac wszystkie przyprawy z czosnkiem, ziolami i maslem. Na kilka godzin przed pieczeniem dokladnie wetrzec w kurczaka mieszanke na zewnatrz i w srodku. Zuzyc cala mieszanke. Przykryc i odstawic do lodowki. Na godzine i pol przed serwowaniem rozgrzac piekarnik do ok. 200C - 210C. Puszke z piwem dokladnie wymyc, otworzyc i umiescic w srodku stelaza (rusztu). Posadzic na stelazu kurczaka upewniajac sie ze puszka znajduje sie wewnatrz kurczaka. Podlac woda i wstawic do wygrzanego piekarnika. Piec okolo godziny od czasu do czasu polewajac kurczaka wytworzonym sokiem. Kiedy pieknie rumiany udekorowac galazkami miety i swieza papryka czerwona Podawac z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i z salatami. Wspanialy z surowka z ogorkow, pomidorow i cebulki ze smietana. Doskonale smakuje z bialym winem albo... piwem.Bon appetite !!!!!!!!!!!!!!!!!