Sposób przygotowania:
Kurczak z szynką w cieście francuskim
Pierś z kurczaka przekrój na pół, następnie każdą połówkę przekrój raz jeszcze wzdłuż. Mięo oprósz solą, pieprzem oraz innymi według uznania przyprawami. Cebulkę obierz i posiekaj. Pieczarki pkrój w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmaż na oleju. Z ciasta uformuj 2 blaty o wymiarach 15x 25 cm. Natnij ciasto wzdłuż każdego dłuższego boku i zrób około 8 nacięć w odstępach około 2 cm. Pośrodku pozostaw kawałek bez nacięć (około 4cm). Na środku cista ułóż kawałek kurczaka i przykryj go pieczarkami i cebulą. Przykryj następnie kawałkiem mięsa a na nim ułóż plasterki boczku lub szynki. Zapleć paseczki ciasta tworząc wierzch ciasta. Przygotowane koperty włóż na 15- 20 minut do lodówki. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz przez około 35-45 minut w temperaturze 200 stopni.