Kurczak z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste lecz orginalne danie.

Kurczak  z warzywami

Składniki:

Kurczak z warzywami

 

  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanka bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki soku ananasowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyzki oleju roślinnego
  • 200 g brokułów
  • 1 czerwona papryka
  • 4 cebule ze szczypiorkiem.

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami
Na patelni lekko zrumień orzechy, około 1-2 minuty, zdejmij z patelni. Dokładnie wymieszaj w miseczce bulion, sok ananasowy, sos sojowy i mąkę kukurydzianą. Pokrój kurczaka na małe kawałki. Na patelni lub w woku rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka, jesli to konieczne podzielonego na porcje i podsmaż, mieszajac, do lekkiego zbrązowienia przez 6-7 minut. Potem zdejmij z patelni.Wrzuć na patelnie brokuły, papryke posiekaną i cebule pokrojon i podsmaż 15 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj warzyw kurczaka oraz sos z bulionem.Zagotuj wszystko mieszając az potrawa zgęstnieje. Nastepnie duś przez 10 -15 minut. Na koniec dodaj orzechy i podgrzewaj dalej. Podawaj najlepiej z pełnoziarnistym ryżem.