Ginewra

Ginewra

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Kurczak z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kurczak bardzo dobry jest przyprawiony ostro, ale jeśli ktoś nie lubi można paprykę ostrą zamienić na słodką.

Kurczak z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z warzywami

 

  • 1 podwójna duża pierś z kurczaka
  • 1 kg pieczarek
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz, mielona ostra papryka
  • olej

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami
Przysmażyć na oleju zmiażdżone ząbki czosnku. Pierś pokroić w kostkę i dodać do czosnku. Polać sosem sojowym i dalej smażyć. Kurczaka przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokolei wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Wszystko dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i ostra papryką. Dodać troszkę wody i chwilę dusić. Podawać z ryżem. 
Kurczak z warzywami
Do przysmażonego czosnku dodać pokrojonę piersi z kurczaka.
Kurczak z warzywami
Pieczarki smażyć na tłuszczu z sosem sojowym.
Kurczak z warzywami
Papryki pokrojone w kostkę smażyć do miękkości.
Kurczak z warzywami
Seler pokroić w kostkę i na małym ogniu smażyć. Czasem przykrywam pokrywką, wtedy szybciej dochodzi do siebie.