Sposób przygotowania:
Kurczak ze śliwkami
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i obrać ze skórki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać śliwkami suszonymi i obłożyć liśćmi laurowymi, odstawić. Ze skórek kurczaka wytopić tłuszcz i podsmażyć na nim cebulkę (przekrojoną na 2 lub 4 części). Umyć pieczarki (jeśli duże, to przekroić), dodać do cebulki. Posypać cukrem, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, piwo i bulion, przyprawić solą i pieprzem, zagotować. Sosem zalać kurczaka. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Mąkę wymieszać z sokiem z cytryny i pietruszką (można dodać odrobinę wody). Wlać do kurczaka, zapiekać kolejne 10-15 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub innymi kluseczkami.