Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczakowe fasolki :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Takie proste danie z fasolki szparagowej z kawałkami kurczaka .

Kurczakowe fasolki :

Składniki:

Kurczakowe fasolki :

 

  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 20 dag pieczonego kurczaka ( zawsze mam kawałek upieczonego kurczaka lub kurczaka z rożna w zapasie )
  • 4 plasterki wędzonki ( chuda , bardzo cienko pokrojona - użyłam szynki Jamon Serrano ale można wędzonkę krotoszyńską ., szynkę szwarcwaldzką lub podobną - tak ok 5 dag )
  • 2 łyżki kremowego serka topionego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa Gyros do smaku
  • pokrojona natka pietruszki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Kurczakowe fasolki :
Fasolkę oczyścić , obciąć końcówki i ugotować do miękkości. Odcedzić . W garnku ( lub na patelni ) rozgrzać olej z masłem .Kurczaka obrać ze skórek, chrząstek , kości i pokroić na kawałki .Podsmażyć na tłuszczu .Dołożyć fasolkę , wędzonkę i ser topiony , śmietankę .Wymieszać .Chwilę ogrzewać by ser się roztopił . Doprawić do smaku. Posypać natką pietruszki . Podawać z ziemniakami , bagietką ,ryżem- jak kto lubi.