VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 719]

Kurczakowe kule z warzywami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rewelacyjne mięsne kule z warzywno serowym nadzieniem. Są świetnym pomysłem na obiad jak i rodzinne imprezy.

Kurczakowe kule z warzywami i serem

Składniki:

Kurczakowe kule z warzywami i serem

 

Sposób przygotowania:

Kurczakowe kule z warzywami i serem
Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów (jak na schabowe). Pieczarki, cebulkę oraz papryki kromy w kosteczkę. Szklimy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Warzywa dusimy pod przykryciem, wtedy będą bardzo miękkie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i przyprawą do kurczaka. Układamy farsz na mięsie i formujemy kulę. Najłatwiejszym sposobem jest wykorzystanie foremek do babeczek. Wykorzystałam te silikonowe. Wypełnione farszem mięso układałam złączeniem do dołu. Kurczaka obsypujemy słodką papryką i podlewamy delikatnie olejem.

Pieczemy w piekarniku przez 30 minut.