Dorcia

Dorcia

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Kurcze w borowikach.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczny sos borowikowy na niedzielny obiad..

Kurcze w borowikach.

Składniki:

Kurcze w borowikach.

 

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 lyzki masla
  • 3 lyzeczki maki
  • 2 slodkie smietany 30%
  • sol pieprz
  • 1/2 kg borowikow mrozonych
  • 2 lyzki startego sera
  • ziel pietruszka

Sposób przygotowania:

Kurcze w borowikach.
3 pojedyncze piersi umylam wlozylam do naczynia do zapiekania..Na duzej patelni roztopilam maslo,wrzucilam make zrobilam zasmazke 1 stopnia(bardzo jasna) dodalam slodka smietane sol ,troszke pieprzu ..Na koniec dodalam starty na grubej tarce ser zolty..wszystko dobrze wymieszalam.... Do naczynia z miesem wrzucilam zamrozone grzyby,Zalalam powstalym sosem i wstawilam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika...Pieklam ok 1 godziny...Mieso bylo mieciutkie wilgotne a sos pyszny i aromatyczny...Polecam..