Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Kurfirstenskie steki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurfirstenskie Steki to nie tylko brzmi wspaniale, ale też tak smakuje, to naprawdę smaczny i godny polecenia posiłek.

Kurfirstenskie steki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kurfirstenskie steki

 

  • 2 polędwice (lub 4 steki wieprzowe)
  • 100 g słoniny (pokroić w kostkę)
  • 100 g wędzonego boczku (pokroić w kostkę)
  • ostra musztarda
  • płatki masła
  • olej (do wysmarowania formy)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • Masa cebulowo-serowa:
  • tłuszcz po smażeniu mięsa
  • skwarki
  • 2 średnie cebule (pokroić w kostkę)
  • ser ementaler (tarty / 100 g.)
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek słodkiej śmietany
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Kurfirstenskie steki
► Polędwice umyć, osuszyć, pokroić na 8 medalionów, medaliony lekko rozgnieść dłonią na plastry i doprawić solą i pieprzem. Następnie na patelni roztopić słoninę, dodać i podsmażyć boczek i usmażone skwarki wyjąć na talerz. Teraz na tej samej pataleni na roztopinym tłuszczu podsmażyć mięso ( przez 4 minuty ), ale tylko z jednej strony. Później przełożyć mięso do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego ( smażoną stroną do dołu), a niesmażoną stronę posmarować musztardą.

► Masa cebulowo-serowa: na patelni na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić cebulę i lekko schłodzoną przełożyć do szklanego naczynia, Następnie dodać skwarki, ser, żółtka, wlać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać.

► Masę cebulowo - serową rozprowadzić na posmarowanych musztardą kawałkach mięsa i na każdym kawałku położyć płatek masła. Steki wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w 200°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, na złoty kolor.
Kurfirstenskie steki
Steki wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w 200°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, na złoty kolor.
Kurfirstenskie steki
Na każdym kawałku mięsa obłożonego masą cebulowo - serową, położyć płatek masła.
Kurfirstenskie steki
Stronę mięsa posmarowaną musztardą obłożyć przygotowaną masą cebulowo - serową.
Kurfirstenskie steki
Później przełożyć mięso do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego ( smażoną stroną do dołu ).
Kurfirstenskie steki
Następnie na patelni na roztopinym tłuszczu podsmażyć mięso ( przez 4 minuty ), ale tylko z jednej strony.
Kurfirstenskie steki
Polędwice umyć, osuszyć, pokroić na 8 medalionów, medaliony lekko rozgnieść dłonią na plastry i doprawić solą i pieprzem.