Sposób przygotowania:
Kurfirstenskie steki
► Polędwice umyć, osuszyć, pokroić na 8 medalionów, medaliony lekko rozgnieść dłonią na plastry i doprawić solą i pieprzem. Następnie na patelni roztopić słoninę, dodać i podsmażyć boczek i usmażone skwarki wyjąć na talerz. Teraz na tej samej pataleni na roztopinym tłuszczu podsmażyć mięso ( przez 4 minuty ), ale tylko z jednej strony. Później przełożyć mięso do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego ( smażoną stroną do dołu), a niesmażoną stronę posmarować musztardą.
► Masa cebulowo-serowa: na patelni na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić cebulę i lekko schłodzoną przełożyć do szklanego naczynia, Następnie dodać skwarki, ser, żółtka, wlać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać.
► Masę cebulowo - serową rozprowadzić na posmarowanych musztardą kawałkach mięsa i na każdym kawałku położyć płatek masła. Steki wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w 200°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, na złoty kolor.
► Masa cebulowo-serowa: na patelni na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić cebulę i lekko schłodzoną przełożyć do szklanego naczynia, Następnie dodać skwarki, ser, żółtka, wlać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać.
► Masę cebulowo - serową rozprowadzić na posmarowanych musztardą kawałkach mięsa i na każdym kawałku położyć płatek masła. Steki wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w 200°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, na złoty kolor.