mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Klopsiki z kurkami w młodej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Letnie klopsiki z kurkami i kapustą. Polecam bo są pyszne i szybko znikają. Młoda kapusta idealnie się nadaję do tej potrawy.

Klopsiki z kurkami w młodej kapuście

Składniki:

Klopsiki z kurkami w młodej kapuście

 

  • 70 dkg mięsa mielonego mieszanego ( mięso od szynki , indyk, pierś z kurczaka)

 

 

 

  • 1 łyżka majeranku

 

 

  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 1 cebula

 

  • 3 łyżki kaszki manny

 

  • 3 łyżki pokrojonego koperku

 

  • 1 bułka

 

 

 

 

 

  • warzywa:

 

  • 1/2 główki kapusty młodej dużej

 

  • 2 marchewki

 

  • 1 cebula

 

 

 

 

 

 

  • 1/3 pęczka koperku

 

 

  • 1/2 litra wywaru z rosołu

Sposób przygotowania:

Klopsiki z kurkami w młodej kapuście

ETAP 1:

Klopsiki z kurkami w młodej kapuście
mięso zmielone jajka przyprawy bułka namoczona

Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jaja, majeranek, sól, pieprz, pokrojony koperek, sprasowany czosnek, pokrojoną drobno cebulę, kaszkę mannę, bułkę namoczoną w mleku. Całość wyrabiam dokładnie rękoma.

ETAP 2:

Klopsiki z kurkami w młodej kapuście
mielone uforomowane obtoczone w bułce tartej

Formuję nieduże kulki mielonego i obtaczam w bułce tartej. Smażę chwilę na maśle klarowanym z dwóch stron.

ETAP 3:

Klopsiki z kurkami w młodej kapuście
mielone duszone w kapuście w głebokiej patelni

Cebulkę kroję drobno i przesmażam na patelni. Wykładam na talerz i przesmażam kurki na maśle klarowanym.

Kapustę szatkuję nożem, przekładam na patelnię wysoką, dodaję marchewkę startą na tarce jarzynowej, podsmażona cebulę, wlewam wywar z rosołu i kapustę duszę około 15 minut. Doprawiam solą, pieprzem, i dokładam mielone podsmażone, pokrojony koperek i dalej duszę na wolnym ogniu około 15 minut.

ETAP 4:

Klopsiki z kurkami w młodej kapuście
kurki dokładnie umyte i przesmażone na patelni doprawione

Na końcu dodaję podsmażone kurki.