Sposób przygotowania:
Klopsiki z kurkami w młodej kapuścieETAP 1:
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jaja, majeranek, sól, pieprz, pokrojony koperek, sprasowany czosnek, pokrojoną drobno cebulę, kaszkę mannę, bułkę namoczoną w mleku. Całość wyrabiam dokładnie rękoma.
ETAP 2:
Formuję nieduże kulki mielonego i obtaczam w bułce tartej. Smażę chwilę na maśle klarowanym z dwóch stron.
ETAP 3:
Cebulkę kroję drobno i przesmażam na patelni. Wykładam na talerz i przesmażam kurki na maśle klarowanym.
Kapustę szatkuję nożem, przekładam na patelnię wysoką, dodaję marchewkę startą na tarce jarzynowej, podsmażona cebulę, wlewam wywar z rosołu i kapustę duszę około 15 minut. Doprawiam solą, pieprzem, i dokładam mielone podsmażone, pokrojony koperek i dalej duszę na wolnym ogniu około 15 minut.
ETAP 4:
Na końcu dodaję podsmażone kurki.