Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Omlet z kurkami i serem camembert

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Polecamy omlet z kurkami, cebulką, pomidorem i serem camembert

Omlet z kurkami i serem camembert

Składniki:

Omlet z kurkami i serem camembert

 

  • 6 jajek,
  • ok. 30 dkg kurek,
  • 1/2 krążka sera camembert,
  • 1 duży pomidor,
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem,
  • do smaku: sól, pieprz mielony,
  • do smażenia: masło

 

Sposób przygotowania:

Omlet z kurkami i serem camembert
Kurki dokładnie oczyściłam i opłukałam, odstawiłam na sicie żeby dobrze je osączyć. Większe sztuki porozrywałam palcami na mniejsze części. Pomidora sparzyłam, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Dymki opłukałam i posiekałam w kosteczkę, szczypior też posiekałam, ale oddzielnie. Ser pokroiłam w plasterki.



Na patelni rozpuściłam 1 łyżeczkę masła, wrzuciłam cebulkę i kurki, smażyłam kilka minut mieszając aż wszystko lekko zmiękło. Na koniec doprawiłam grzyby lekko solą i pieprzem.



Do miseczki wbiłam 3 jajka, roztrzepałam je lekko widelcem. Dodałam połowę posiekanego pomidora, troszkę szczypiorku i doprawiłam masę solą oraz pieprzem. Wylałam na gorącą patelnię z rozpuszczoną łyżeczką masła. Smażyłam omlet przechylając patelnią na boki i podważając nożem ścięte brzegi omletu aby płynna część spływała pod spód. Kiedy wierzch był prawie ścięty ułożyłam przy brzegach plasterki sera a na środek wyłożyłam połowę podsmażonych kurek - patelnię przykryłam żeby ser zaczął się rozpuszczać. Zsunęłam omlet na talerz i posypałam szczypiorem. Szybko usmażyłam drugą porcję i usiedliśmy do śniadania :-)