Sposób przygotowania:
Polędwiczka wieprzowa z kurkami
Polędwicę oczyścić z błonek. Naciąć jak do zaplatania warkocza i zapleść ( zawiązać końcówki nicią do mięs by się nie rozsunęły. Przygotować pastę przyprawową- mieszając olej z pieprzem ziołowym, szczyptą soli i miodem . Natrzeć polędwicę i zostawić przykrytą w lodówce na godzinę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła .Obsmażyć na tłuszczu polędwicę i pokrojoną w pół plasterki cebulę. Podlać 1,5 szklanki wody i dusić pod szczelnym przykryciem 30 minut. W czasie kiedy polędwica się dusi umyć , oczyścić , osuszyć i usmażyć na reszcie masła kurki. Gdy polędwica jest już miękka ,a sos zgotowany do 1/2 szklanki usunąć rozmaryn , a dołożyć do mięsa kurki .Dusić ok. 10 minut - sos ma prawie zniknąć . Wyjąć mięso i usunąć nitki . Dolać do sosu śmietankę - zagotować. Ułożyć na półmisku .Oblewać sosem kurkowym . Posypać usiekanym koprem. * zimą też można robić z zamrożonych duszonych na maśle