Sposób przygotowania:
Cannelloni z kurkamiETAP 1:
Kurki oraz cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce masła. Dodać mięso mielone i doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem.
ETAP 2:
Surowe rurki makaronu nadziewamy (najlepiej czystymi dłońmi) lekko usmażonym nadzieniem i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym (u mnie wym. ok 25x15cm).
ETAP 3:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, do roztopionej dodajemy mąkę i energicznie mieszamy by pozbyć się grudek. Całość zalewamy mlekiem i mieszając by się nie przypaliło trzymamy na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz płaską łyżeczką gałki muszkatołowej. Wylewamy na nasze nadziewane cannelloni i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika na ok 20 minut.
ETAP 4:
Po upływie 20 minut cannelloni wyciągamy i posypujemy startym na grubych oczkach serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i już bez przykrycia pieczemy kolejne 20 minut w temp 170 st C.