SUPERPRZEPIS

Cannelloni z kurkami

  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Cannelloni z kurkami

Sycący posiłek z nadzieniem mięsno- kurkowym pod pierzynką z beszamelu i mozzarelli. Kurki najlepsze są świeże, ale możemy użyć także mrożonych.

Składniki:

Cannelloni z kurkami

 

  • 14 rurek makaronu cannelloni
  • 40 dkg mięsa wieprzowego z szynki
  • 15 dkg kurek
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka tartego rozmarynu (lub świeżego)
  • 1 łyżka masła + 1 do wysmarowania formy
  • sól, pieprz do smaku
  • 70g margaryny
  • 3 płaskie łyżki mąki tortowej
  • 2 szklanki mleka 3.2%
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 20 dkg sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Cannelloni z kurkami

ETAP 1:

Cannelloni z kurkami
Kurki posiekać wraz z cebulką i delikatnie obsmażyć na masełku, dodać mięso

Kurki oraz cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce masła. Dodać mięso mielone i doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem.

ETAP 2:

Cannelloni z kurkami
Rurki makaronu nadziewamy przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym

Surowe rurki makaronu nadziewamy (najlepiej czystymi dłońmi) lekko usmażonym nadzieniem i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym (u mnie wym. ok 25x15cm).

ETAP 3:

Cannelloni z kurkami
Przygotowany makaron zalewamy ciepłym beszamelem

Margarynę rozpuszczamy w rondelku, do roztopionej dodajemy mąkę i energicznie mieszamy by pozbyć się grudek. Całość zalewamy mlekiem i mieszając by się nie przypaliło trzymamy na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz płaską łyżeczką gałki muszkatołowej. Wylewamy na nasze nadziewane cannelloni i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika na ok 20 minut.

ETAP 4:

Cannelloni z kurkami
Po upływie ok 20 minut posypujemy startą mozzarellą

Po upływie 20 minut cannelloni wyciągamy i posypujemy startym na grubych oczkach serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i już bez przykrycia pieczemy kolejne 20 minut w temp 170 st C.