mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Tarta z kurkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Znika bardzo szybko, pachnie kurkami i ziołami. Podbiła moje podniebienie. Do ciasta dodałam moją ulubioną przyprawę czubrycę zieloną. Dodaję ją do sałatek też i innych dań.

Tarta z kurkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z kurkami

 

  • spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżką zimnej wody
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kurkami
Do miski od malaksera przesiewam mąkę, dodaję zimne masło pokrojone, żółtka, sól, czubrycę, i miksuję Na końcu dodaję wodę i dalej wyrabiam ręką ale bardzo krótko bo malakser już połączy składniki. Wstawiam do lodówki na godzinę. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia, i przekładam do formy do tarty którą smaruję i wysypuje bułką tartą. piekę 15 minut temp 180-190 stopni. Kurki myje dokładnie, osuszam. Cebulę kroję w kostkę przesmażam na maśle, dodaję kurki i dalej duszę do momentu aż woda z nich wyparuję. Por kroję w cienkie paski i przesmażam też na maśle. Dodaję do kurek, doprawiam sola, pieprze, dodaję pokrojony koperek.Wykładam farsz na spód tarty zimnej. Jajka wbijam do miseczki, dodaję jogurt, śmietanę, solę. Mieszam i wylewam na kurki. Na wierzchu układam pomidorki. Zapiekam 30 minut temp 180 stopni
Tarta z kurkami
kurki umyte i przesmażone na patelni na maśle
Tarta z kurkami
ciasto kruche wyłożone w formie do tarty
Tarta z kurkami
farsz z kurkami wyłożony na tarcie podpieczonej