Sposób przygotowania:
Drożdżowiec z kurkami
Zaczyn W misce rozrabiam drożdże, dodaję cztery łyżki wody, i jedną łyżkę mąki oraz szczyptę cukru. Zostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W drugiej misce przesiewam mąkę, dodaję zaczyn, sól i resztę wody. Wyrabiam łyżką drewnianą około 5 minut. odstawiam przykryte ściereczka do wyrośnięcia.Blaszkę małą smaruję i wykładam w niej połowę ciasta. Z drugiej połowy formuje dwa wałki długie które układam do okoła blaszki. Ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut.Kurki myję dokładnie, osuszam i przesmażam na maśle klarowanym. Doprawiam solą, pieprzem. Ciasto po wyrośnięciu dzielę na dwie części. Jeżeli jest za rzadkie podsypuje mąką i wyrabiam,Układam na nim kurki, połówki pomidorków, kawałki sera. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 35-40 minut. Ciasto podpiekam do momentu aż lekko nabierze koloru złotego. Pięć minut przed wyjęciem dodaję oliwki. Podaję z bazylią świeżą.
marietta