mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Drożdżowiec z kurkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Podbił moje podniebienie i rodziny. Kurki pachniały lasem. Drożdżowe na słono idealne na wynos i do pracy. Można zrobić z innymi grzybami.

Drożdżowiec z kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowiec z kurkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z kurkami
Zaczyn W misce rozrabiam drożdże, dodaję cztery łyżki wody, i jedną łyżkę mąki oraz szczyptę cukru. Zostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W drugiej misce przesiewam mąkę, dodaję zaczyn, sól i resztę wody. Wyrabiam łyżką drewnianą około 5 minut. odstawiam przykryte ściereczka do wyrośnięcia.Blaszkę małą smaruję i wykładam w niej połowę ciasta. Z drugiej połowy formuje dwa wałki długie które układam do okoła blaszki. Ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut.Kurki myję dokładnie, osuszam i przesmażam na maśle klarowanym. Doprawiam solą, pieprzem. Ciasto po wyrośnięciu dzielę na dwie części. Jeżeli jest za rzadkie podsypuje mąką i wyrabiam,Układam na nim kurki, połówki pomidorków, kawałki sera. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 35-40 minut. Ciasto podpiekam do momentu aż lekko nabierze koloru złotego. Pięć minut przed wyjęciem dodaję oliwki. Podaję z bazylią świeżą.
Drożdżowiec z kurkami
ciasto zarobione w misce odstawione do wyrośnięcia
Drożdżowiec z kurkami
pomidorki koktajlowe przekrojone na pól na desce
Drożdżowiec z kurkami
kurki przesmażone na oleju na patelni doprawione
Drożdżowiec z kurkami
ciasto wyłozone na blaszcze do wyrośnięcia