Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Kurki duszone z koperkiem w śmietance

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczne , sezonowe danie .

Kurki duszone z koperkiem w śmietance

Składniki:

Kurki duszone z koperkiem w śmietance

 

  • 30 dag kurek
  • ½ szklanki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka słodkiej 30 % śmietanki
  • sól
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Kurki duszone z koperkiem w śmietance
Kurki oczyścić , umyć , osuszyć i większe przekroić na połówki .Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kurki i smażyć mieszając ok. 10 minut .Wsypać koper. Chwile podsmażać by wydobyć aromat. Zalać śmietanka . Zmniejszyć gaz i dusić ok. 20 minut aż śmietanka zgęstnieje. Doprawić sola i pieprzem . Podawać jako samodzielne danie z ziemniaczkami lub dodatek do mięs smażonych ( schabu , kurczaka). Ja podałam do wątróbek drobiowych doprawionych na pikantnie z ziemniaczkami puree .

Tagi:

kurki grzyby