Sposób przygotowania:
Kurki marynowane
Kurki oczyścić z piasku, umyć, opłukać.
Do marynowania wybierać mniejsze kurki, przy większych kurkach
przyciąć trzony, obgotować około 15 minut w osolonym wrzątku, osączyć, włożyć do słoików.
ZALEWA
Do rondla wlać wodę, ocet, dodać przyprawy, zagotować.
Przygotowaną zalewą zalać grzyby, zamknąć.
Pasteryzować 20 minut.
Wyjąć słoiki z grzybami, odwrócić do góry dnem.
Do marynowania wybierać mniejsze kurki, przy większych kurkach
przyciąć trzony, obgotować około 15 minut w osolonym wrzątku, osączyć, włożyć do słoików.
ZALEWA
Do rondla wlać wodę, ocet, dodać przyprawy, zagotować.
Przygotowaną zalewą zalać grzyby, zamknąć.
Pasteryzować 20 minut.
Wyjąć słoiki z grzybami, odwrócić do góry dnem.