Sposób przygotowania:
kurki marynowane w słodko-kwaśnym sosie
Kurki obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, rozłożyć do 4 słoików dosyć ciasno, zalać wrzącym sosem słodko-kwaśnym przygotowanym wg przepisu Na tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, wlać szklankę wody, zagotować, wsypać 4 łyżki cukru, sól i pieprz do smaku, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Po zagotowaniu wcisnąć sok z 1/2 cytryny, wymieszać sos musi być lekko gęstawy, zalewamy nim grzyby w słoikach.
Słoiki zamknąć i pasteryzować 10 minut. Doskonałe po 2-3 dniach. Musze powiedzieć, że ten sos robię również do ryb.
Słoiki zamknąć i pasteryzować 10 minut. Doskonałe po 2-3 dniach. Musze powiedzieć, że ten sos robię również do ryb.