p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

kurki marynowane w słodko-kwaśnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

doskonałe danie do wykorzystania kurek

kurki marynowane w słodko-kwaśnym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

kurki marynowane w słodko-kwaśnym sosie

 

 

 

Sposób przygotowania:

kurki marynowane w słodko-kwaśnym sosie
Kurki obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, rozłożyć do 4 słoików dosyć ciasno, zalać wrzącym sosem słodko-kwaśnym przygotowanym wg przepisu Na tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, wlać szklankę wody, zagotować, wsypać 4 łyżki cukru, sól i pieprz do smaku, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Po zagotowaniu wcisnąć sok z 1/2 cytryny, wymieszać sos musi być lekko gęstawy, zalewamy nim grzyby w słoikach.
Słoiki zamknąć i pasteryzować 10 minut. Doskonałe po 2-3 dniach. Musze powiedzieć, że ten sos robię również do ryb.
kurki marynowane w słodko-kwaśnym sosie
zbieramy w lesie kurki, musimy je oczyścić dokładnie z piasku, można je lekko opłukać, następnie trzeba je obgotować 10 minut
kurki marynowane w słodko-kwaśnym sosie
Sos - Na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, wlać szklankę wody, zagotować, wsypać 4 łyżki cukru, sól i pieprz do smaku, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować.

Tagi:

sosy kurki grzyby