pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zupa kurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

niezastąpiona w sezonie kurkowym

Zupa kurkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa kurkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa kurkowa
Porcję rosołową zalewamy zimną wodą i zagotowujemy na bardzo małym ogniu. Zbieramy szum i dodajemy 2 marchewki, selera, sól oraz pora. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 20 minut (gdy widzimy, że zupa bulgocze dolewamy odrobinę zimnej wody, aby wstrzymać ten proces). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, łodygi kopru i pietruszki oraz natkę selera i gotujemy „bez bulgotania” godzinę. Gotowy wywar przelewamy przez sito i studzimy. Zbieramy ok. 2/3 tłuszczu i ponownie stawiamy na mały ogień. Dodajemy kurki i czekamy aż się zagotuje. Obecnie mamy już gotowy wywar warzywno-drobiowy na bazie kurek, którego również użyłem do sosu kurkowego (odlałem 150ml). My jednak robimy zupę także postępujemy dalej. Wrzucamy pokrojoną w półplasterki marchew, ziemniaki i gotujemy „bez bulgotania” ok. 30 minut. Pod koniec gotowania zabielamy śmietaną. Można również posypać koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego.
Zupa kurkowa
Z porcji rosołowej oraz całych warzyw przygotowujemy rosół
Zupa kurkowa
Rosół przelewamy przez sito pozbywając się przypraw i warzyw
Zupa kurkowa
Oczyszczone i umyte grzyby kroimy na mniejsze kawałki