bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Kutia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobre i sprawdzone. Polecam. Smacznego

Kutia

Składniki:

Kutia

 

  • miodu, 5 dag rodzynek, 5 dag orzechów, 5 dag skórki pomarańczowej gotowanej w syropie, 3/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Kutia
Kaszę dokładnie kilka razy umyć, zalać wodą i dość długo gotować, aby była miękka. Mak zalać 2 szklankami wrzącej wody, zagotować i postawić na kilka godzin, następnie wylać na sito i bardzo dokładnie odcedzić. Osaczony dwukrotnie zemleć w maszynce z drobnym sitkiem, do drugiego mielenia dodać cukier. Ugotowaną zimną kaszę, rnak, drobno posiekane orzechy i inne bakalie wymieszać z miodem i śmietaną, ochłodzić.

Tagi:

mak kutia ciasta