Kutia jest tradycyjną,
słodką potrawą wigilijną wywodzącą się z kuchni kresowej. Ten popularny, świąteczny deser przygotowuje się z ziaren pszenicy, maku, rodzynek oraz migdałów. Wśród pozostałych składników kutii znajdują się:
miód i cukier puder. W niektórych przepisach pojawia się również
likier Amaretto lub ekstrakt migdałowy oraz słodka śmietanka. Smak i aromat potrawy pogłębi dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej. Deser można również wzbogacić o owoce, takie jak daktyle i figi.
Nazwa kutia pochodzi od słowa ukraińskiego (z greki)
kókkos –
pestka, ziarno, chociaż ludowa etymologia wskazuje na słowo
kut – kąt.
Kutia - pyszna słodka kula może być
deserem, daniem głównym lub elementem innej potrawy. Jej
podstawę stanowi obtłuczona pszenica i mak oraz
aromatyczne bakalie - orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, daktyle oraz smażona skorka pomarańczowa.
Taki
świąteczny przysmak jest bardzo zdrowy - mak zawiera witaminy A, C, D, E, błonnik wapń, magnez, żelazo i potas
oraz pomaga w procesie trawiennym i przeciwdziała miażdżycy.
Tradycyjna kutia podawana jest
w głębokim talerzu, z dodatkiem mleka, miodu lub śmietanki do polania.